Verbouwing? Lees deze 6 handige tips.

Natuurlijk is de ene verbouwing de andere niet. Maar hoe kun je nu toch die extra kamer, of ruimere woonkamer realiseren zonder het gevoel te hebben, waar ben ik aan begonnen? In deze blog geef ik 10 tips om ervoor te zorgen dat de verbouwing geen stressvolle periode wordt maar een geweldig avontuur.

Tip 1 Wat zijn je wensen?

Zet op papier wat je graag wilt. Vaak wil je met een verbouwing meer leefruimte creëren. Wil je dit bij de woonkamer, of door middel van een extra slaapkamer? Maar bij wensen valt ook te denken aan de uitstraling, moet het modern zijn of juist landelijk?

Tip 2 Maak een bouwtekening.

Het lijkt een logische stap, maar het is ook een zeer belangrijke stap. Goede bouwtekeningen verkleinen de kans op bouwfouten aanzienlijk. Ook zijn goede bouwtekeningen belangrijk om vooraf met een aannemer goede afspraken te kunnen maken en om een realistische prijsafspraak te maken. Een eerste schets kunt wellicht zelf wel maken. De gratis versie van Sketchup is hier heel geschikt voor. ( my.sketchup.com)

Voor de daadwerkelijke bouwtekeningen is bouwtechnische kennis wel vereist. U wilt natuurlijk geen problemen met bijvoorbeeld vocht in uw prachtige nieuwe aanbouw. Sommige aannemers kunnen ook de tekeningen leveren, u kunt ook de hulp van een Bouwkundig Teken- adviesbureau inschakelen.

Tip 3 Bepaal je budget.

Geld kun je maar een keer uitgeven! Bepaal vooraf wat je budget is en hoe je de verbouwing wilt betalen. Heb je gespaard of neem je misschien een (tweede) Hypotheek? Een belangrijke regel, houd je aan je afgesproken budget! Laat je tijdens de bouw niet verleiden door extra of duurdere aankopen. Ook alle kleine bedragen worden een grote. Neem in je budget niet alleen de bouwkosten mee maar ook de kosten voor de inrichting. Nieuwe gordijnen, vloerbedekking, meubels enz.

Tip 4 Zelf klussen of laten doen?

Ben jezelf wel handig en wil je wat geld besparen dan zou je kunnen overwegen de klus zelf te klaren. Laat je dan vooraf wel goed informeren over de regeltjes. Wat mag vergunningsvrij en waar heb je een omgevingsvergunning voor nodig? Dit kun je makkelijk zelf controleren door het invullen van de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl

Wanneer er een omgevingsvergunning nodig is kunt u die zelf aanvragen, maar het is verstandig dit te laten verzorgen door een professional. Die is precies op de hoogte van at er allemaal bijkomt kijken en zo gaat de aanvraag en het verlenen van de vergunning vaak vele malen sneller. Klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.

Ben  jezelf wat minder handig of heb je geen zin om het zelf te doen vraag dan een offerte aan bij een aannemer. Afhankelijk vanaf de grootte van de verbouwing is het verstandig 2 of 3 offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Zo kun je de prijzen vergelijken en wellicht geld besparen.

Tip 5 Planning

Wanneer je ervoor hebt gekozen om zelf de klus te klaren, maak dan voor jezelf een planning. Let erop dat het een realistische planning is en houd rekening met eventueel tegenslagen. Door weersomstandigheden kunnen sommige bouwactiviteiten bijvoorbeeld wat vertraging oplopen.

Laat je een aannemer de verbouwing uitvoeren, vraag dan bij het tekenen van het contract een planning en laat een uiterste opleverdatum opnemen in de aanneemovereenkomst. Dan kun je altijd ergens op terug vallen.

Tip 6 Geniet van het bouwproces!

Dat klinkt natuurlijk een beetje raar, geniet van het bouwproces! Maar wat ik hiermee bedoel is, blijf positief. Natuurlijk komt er een hoop ongemak bij kijken. Maar houd het eind doel voor ogen! Na een paar weken heb je een prachtig nieuwe leefruimte. Houd in je woning altijd een kamer netjes en opgeruimd. Dan heb je altijd een plekje waar je je even kunt terug trekken en je niet het gevoel hebt midden in de verbouwing te zitten.

Succes met de verbouwing en ik ben reuze nieuwsgierig naar jullie ervaringen en eindresultaat van jullie verbouwingen!

 

 

Verbouwing